The Kavli Prize 2010 Award Ceremony

Fred Kavli - Klikk for stort bilde

Årets Kavlipriser innen fagområdene nanovitenskap, nevrovitenskap og astrofysikk ble delt ut av HM Kong Harald under en storslagen seremoni denne uken i Oslo konserthus. Ufattelige 1,4 milliarder kroner er det eresfjordingen Fred Kavli så langt har gitt bort av sin formue til forskning til beste for menneskehetens hverdag og fremtid.

Gro Harlem Bruntland og Eivind Lervold - Klikk for stort bilde Nesset kommune - Klikk for stort bilde Fred Kavli - Klikk for stort bilde Kavli Moen - Klikk for stort bilde

Verdens fremste forskere innen fagområdene nanovitenskap, astrofysikk og nevrovitenskap var samlet til utdelingen av The Kavli Prize. Et arrangement i samarbeid mellom Kunnskapsdepartementet, Det Norske Vitenskaps - Akademi og stiftelsen Kavli Foundation.

Hver av de tre Kavliprisene var på 1 million dollar. Prisen for nanovitenskap gikk til amerikanerne Donald Eigler og Nadrian Seeman for deres måte å håndtere nanopartikler. Amerikanerne Richard Sceller, Thomas Sudhof og James Rothman fikk prisen i kategorien nevrovitenskap for å ha avdekket ny viten om overføring av hjernesignaler. Kavliprisen i astrofysikk gikk til Jerry Nelson, Roger Angel og Ray Wilson for arbeidet med utviklingen av kjempetelskoper.  

The Kavli Prize Award Ceremony ble en fantastisk opplevelse for den inviterte delegasjonen fra Nesset, som bestod av Eivind Lervold og Magne Reitan med fruer, Olise og Bjørn Cameron Alexander og ordfører Rolf Jonas Hurlen.  Spesielt Fred Kavli sin hyllest til hjembygda Eresfjord gjorde inntrykk.

Prisutdelingsseremonien i konserthuset ble rutinert ledet av Åse Kleveland og den amerikanske skuespilleren Alan Alden. Kanskje best kjent fra fjernsynsserien Mash. Se det drøye to timer lange opptaket fra festforestillingen utenfor og i Oslo konserthus på lenken under.

Etter prisutdelingsseremonien inviterte Kunnskaps- departementet 500 gjester til bankett i Oslo rådhus. En verdig avslutning og hyllest til eresfjordingen Fred Kavli i en prisutdelingsseremoni som av mange ble sammenlignet med Nobel-utdelingene.

Publisert av Rolf Jonas Hurlen. Sist endret 15.07.2015 14:20
Fant du det du lette etter?